Op alle scholen van Rotterdam is in de zomer van 2021 een bijzondere krant verspreid: De Havenloods Junior, gemaakt tijdens Zomercampus010, door duizenden Rotterdamse kinderen. We zijn trots op al die kinderen, want de krant is prachtig geworden! 

Zomercampus010 werd na de lockdown eerder dit jaar op initiatief van de gemeente Rotterdam in recordtempo georganiseerd. Overal in de stad konden kinderen terecht om toch nog een leuke zomer te hebben, én om kennis te maken met onder meer sport en cultuur. De ochtenden brachten ze door in eigen redactieruimtes waar ze leerden kranten te maken. En wát ze gemaakt hebben, is nu voor alle ouders, ooms en tantes, opa’s en oma’s en andere Rotterdammers te zien!

“Het was een zomer die nergens anders in Nederland had gekund dan in Rotterdam”, aldus Mandy Leenpoel, directeur van Zomercampus010. “Zoals de gemeente hier heeft gezegd ‘dat gaan we gewoon doen’ was fantastisch. Een beter voorbeeld van ‘niet lullen maar poetsen’ en ‘handen uit de mouwen’ heb ik zelden gezien.”

Er deden zo’n 5000 kinderen mee aan Zomercampus010. Ze schreven verhalen, maakten foto’s, tekenden cartoons en gingen eropuit in hun straat, hun wijk, hun stad. En van al hun schitterende bijdragen hebben we dus De Havenloods Junior gemaakt, 56 pagina’s dik maar liefst. De kinderen doen verslag van uitjes naar musea of hun voetbalclub, ze schreven recepten en deden interviews met bijzondere mensen uit de buurt. Maar je vindt in De Havenloods Junior ook tekeningen en kleurplaten en fotopagina’s. Zelfs bezoekjes van ministers ontbreken niet!

Leenpoel: “Ik hoop dat in De Havenloods Juniorgoed te zien is hoe de kinderen het naar hun zin hebben gehad. Eén ding weet ik zeker: ikzelf heb het héél erg naar mijn zin gehad. Ik wil alle kinderen van Rotterdam bedanken voor een hele mooie zomer!”   

En daar kunnen wij ons alleen maar bij aansluiten. We zijn heel trots op de kinderen van Rotterdam, en op De Havenloods Junior. Bedankt en veel leesplezier!

De Havenloods Junior wordt verspreid op de Rotterdamse scholen. Je kunt de kinderen dus vragen een krant mee naar huis te nemen als je ‘m wilt lezen. De krant staat ook in zijn geheel op deze website.